Profesor MUDr. David Cibula, CSc. mluví s redaktorkou DVTV, JUDr. Danielou Drtinovou o nutnosti preventivních vyšetření. Zároveň propaguje cyklojízdu Ride for women, kdy jedou lékaři na kolech Evropou, letos z Osla do Vídně, aby upozornili na riziko karcinomu děložního hrdla. Kombinací HPV testace a očkování proti HPV se dá toto zhoubné onemocnění přitom téměř eradikovat.

Podívejte se na zajímavý rozhovor:

Cibula: Nádorů děložního čípku máme jako na Balkáně, 50 % žen zemře, dramaticky podceňují prevenci
10. 7. 2017 | Je to ostuda české medicíny, tohle onemocnění nemá vůbec existovat, když se všichni chovají správně. Češi dramaticky podceňují prevenci, zdravotní péče je zdarma a lidé mají pocit, že když se něco stane, stát to prostě vyřeší, říká David Cibula, vedoucí Onkogynekologického centra VFN v Praze a úřadující prezident Evropské společnosti gynekologické onkologie. Dodává, že očkování je vhodné pro všechny ženy, ne jen pro mladé dívky před zahájením sexuálního života. Sám se zúčastní cyklojízdy Ride4Women, během které lékaři ujedou 1620 kilometrů na kole v mezinárodním pelotonu na podporu prevence a léčby rakoviny děložního čípku.