Modernější testování líp odhalí přednádorové změny i rakovinu děložního čípku. Studie u dvou tisíc čtyř set českých žen prokázala, že testy na přítomnost DNA lidského papilomaviru jsou mnohem přesnější než ty v současnosti používané.

Prof. MUDr. Jiří Sláma, Ph.D. vysvětluje benefity tzv. HPV DNA testu pro pacientky v pořadu Události na ČT 1. Pro celou reportáž klikněte prosím na obrázek. Profesor Sláma vysvětluje: “Výsledky naší studie LIBUSE potvrzují závěry zahraničních srovnávacích studií, z nichž vychází test HPV DNA v průměru o 35 % citlivější než cytologický stěr”.

“Negativita testu HPV DNA, respektive délka přetrvávání negativní predikce testů HPV DNA umožňuje prodloužit interval kontrol na 3 až 5 let, což může vést ke zvýšení podílu žen, které se nechají vyšetřit. Standardní screening totiž každoročně využívá jen kolem 57 % českých žen, což je jedním z důvodů, proč je nás zaznamenán dvojnásobný počet nových případů rakoviny děložního čípku než v západoevropských zemích,” vysvětluje prof. MUDr. Jiří Sláma, Ph.D., hlavní odborný garant studie, a dodává: “V případě potvrzení dosud velmi slibných výsledků LIBUSE bude možné vypracovat nový algoritmus pro vyšetření rakoviny děložního čípku u žen v České republice.”