Profesor Jiří Sláma, onkogynekolog a vedoucí lůžkového oddělení v Onkogynekologickém centru Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, popisuje svoje zkušenosti ze světového kongresu IGCS, který se uskutečnil v září v Japonsku.

“Díky nadačnímu fondu Hippokrates jsem se měl možnost ve dnech 14. až 16. 9. 2018 aktivně zúčastnit již 17. ročníku kongresu International Gynecologic Cancer Society. V rámci mítinku jsem představil data z unikátní české studie LIBUŠE, jejímž cílem je zlepšit možnosti prevence rakoviny děložního čípku. Prezentované výsledky ukazují, že významně přesnějším a citlivějším nástrojem pro včasné zjištění předrakovinových změn je průkaz přítomnosti lidského papilomaviru. Kromě posterové prezentace dat ze studie jsem pro fórum lékařů z více než 80 zemí světa připravil video operační techniky pánevní lymfadenektomie, které bylo spolu s dalšími operačními filmy přenášeno v podobě video-smyčky po celou dobu kongresu v promítací místnosti. Na kongresu zazněla řada zajímavých informací, které ovlivní naší další klinickou praxi.”